MAKRO Cash & Carry ČR, s.r.o. je hlavním organizátorem a garantem odborné soutěže MAKRO HoReCa Pětiboj. Soutěž je dvoukolová - regionální kola určí postupující do celostátního finále. To se skládá ze dvou částí a to z individuální soutěže v dovednostních disciplínách oboru kuchař, číšník, dále pak z týmové soutěže mezi přihlášenými školami. MAKRO HoReCa Pětiboj je určen pouze a výhradně pro studenty hotelových škol, středních škol, středních odborných učilišť a středisek praktického vyučování v oborech kuchař – číšník.
Regionální kolo probíhá v Makru Čestlice. Finále soutěže se koná v rámci Mezinárodního gastronomického festivalu v Praze, kde soutěží nejlepších pět týmů z kola regionálního.
Každá škola nominuje do regionálního kola kuchařský tým, který je složen z 6 studentů a každý student musí splnit pět individuálních dovednostních disciplín:
- Krájení 3 ks oloupané cibule – najemno, nepřekrajovat
- Krájení pórku (cca 200 g)/ na jemné nudličky o délce 4 cm
- Krájení 4 ks brambor – na kostičky o velikosti cca 0,8 cm
- Vykoštění chlazeného kuřete (cca 1, 3 kg)
- Filetování celého pstruha (kuchaný bez šupin, cca 400 g)
Hlavním úkolem týmu oboru číšník je zabezpečit provoz restaurace pro 24 hostů
- Číšnici – obsluha
- Obsluha v restauraci
- Barmanská soutěž – příprava uvítacího dlouhého nápoje
- Baristická soutěž – příprava esspresa a capuccina
Soutěžní týmy připravují učitelé odborného výcviku a učitelé odborných předmětů a účastníme se každého ročníku