Odpovědi na otázky uchazečů
Jaké obory škola otevírá pro přijímací řízení?
Tradičně přijímáme žáky do tříletých gastronomických oborů zakončených výučním listem
65-51-H/01 |
Kuchař-číšník Školní vzdělávací program Kuchař |
65-51-H/01 |
Kuchař-číšník Školní vzdělávací program Číšník |
65-51-H/01 |
Kuchař-číšník Školní vzdělávací program Kuchař-číšník |
29-54-H/01 |
Cukrář Školní vzdělávací program Cukrář |
Výhodný pro Vás je kombinovaný čtyřletý obor Gastronomie PLUS zakončený maturitní zkouškou. Ve třetím ročníku získáte výuční list oboru Kuchař-číšník.
65-41-L/01 |
Gastronomie Školní vzdělávací program Gastronomie PLUS |
Pro absolventy tříletých oborů nabízíme dvouleté nástavbové studium zakončené maturitní zkouškou
64-41-L/51 |
Podnikání Školní vzdělávací program Podnikání |
Jaké je uplatnění absolventů školy?
Vzhledem k charakteru odvětví, které zajišťuje základní a trvalé potřeby lidí, má práce v oboru gastronomie nejen bohatou tradici, ale i perspektivu. Díky kvalitnímu vzdělání jsou absolventi naší školy ochotně a bez problémů přijímáni zaměstnavateli všech typů gastronomických provozoven. V praxi působí i řada mediálně známých odborníků mezi kuchaři, cukráři a barmany, kteří naší školu studovali.
ÚSPĚŠNÍ ABSOLVENTI ŠKOLY |
|||
Patrik Bečvář vyhledávaný šéfkuchař |
Radek David vyhledávaný šéfkuchař |
Přemysl Douša vyhledávaný šéfkuchař |
Filip Jančárek úspěšný barman |
Mirek Kalina vyhledávaný šéfkuchař porotce soutěže Masterchef Česko |
Ondřej Koráb vyhledávaný šéfkuchař |
Jiří Král vyhledávaný šéfkuchař |
Bc. Miroslav Kubec prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR |
Roman Paulus vyhledávaný šéfkuchař držitel Michelinské hvězdy |
Jan Punčochář vyhledávaný šéfkuchař porotce soutěže Masterchef Česko |
Filip Sajler vyhledávaný šéfkuchař |
Jaroslav Sapík vyhledávaný šéfkuchař |
Pavel Sapík vyhledávaný šéfkuchař |
Václav Stárek prezident Asociace hotelů a restaurací ČR |
Ivan Vodochodský kuchař, producent |
Václav Vojíř úspěšný barman |
Kde získám přihlášku a informace k jejímu vyplnění?
Přihláška a pokyny k vyplnění jsou k dispozici na webu školy v odkazu zde
Jaká jsou kritéria pro přijetí ke studiu?
Kritéria pro přijetí ke studiu se liší podle oborů vzdělání.
Především je to průměr známek - pro obory Kuchař, Číšník, Kuchař-číšník - maximálně do 2,75, obor cukrář max. do 2,55 a zdravotní způsobilost. Přijímací zkoušky pro tyto obory se nekonají.
Obor Gastronomie – především je to průměr známek maximálně do 2,25, zdravotní způsobilost a výsledek Jednotné přijímací zkoušky.
Obor Podnikání - především je to průměr známek maximálně do 2,35 a výsledek jednotné přijímací zkoušky.
Více o kritériích zde
Mám šanci dostat se k vám na školu?
Jsme velká škola a naše kapacita je dostatečná, abychom mohli přijímat více žáků.
Pokud splníte kritéria přijímacího řízení, pravděpodobně budete přijati. V posledních letech jsme všechny zájemce, kteří kritériím vyhověli, přijali.
Kde a jak probíhá odborný výcvik?
Odborný výcvik zajišťuje škola, a to na základě smlouvy mezi školou a gastronomickými provozovnami.
V tříletém oboru budete týden ve škole a týden v reálném gastronomickém prostředí (pražské hotely, restaurace, kavárny, cukrárny, provozovny společného stravování, školní pracoviště) pod vedením učitelů odborného výcviku
a instruktorů.
V maturitním oboru Gastronomie PLUS budete v prvním až třetím ročníku každý týden dva dny na praxi v pražských hotelech, restauracích a kavárnách.
Při praktickém vyučování získáte za Vaši produktivní činnost a kvalitní výsledky finanční odměnu.
Na jakých pracovištích probíhá odborný výcvik?
Naše pracoviště jsou na území Prahy. Po dobu studia vystřídáte minimálně tři druhy gastronomických zařízení. Od velkých hotelů, přes restaurace, kavárny, cukrárny až po moderní provozovny společného stravování.
Přehled pracovišť odborného výcviku zde
Na těchto pracovištích se budete moci seznámit s nejlepšími odborníky svých oborů. Někteří z nich svoji kariéru začali právě v naší škole.
NĚKTEŘÍ ODBORNÍCI, SE KTERÝMI AKTIVNĚ SPOLUPRACUJEME |
|||
Pavlína Berzsiová úspěšná cukrářka, lektorka odborných kurzů |
Besky Veronika Dinišová |
Radek Kašpárek šéfkuchař michelinské restaurace, porotce soutěže MasterChef Česko |
Marek Fichtner vyhledávaný šéfkuchař porotce soutěže Masterchef Česko |
Helena Fléglová úspěšná cukrářka viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR |
Václav Jahn úspěšný barman |
Zdeněk Javorský lektor barmanských kurzů |
Petr Koukolíček vyhledávaný šéfkuchař kuchař úspěšný v molekulární kuchyni |
Roman Paulus vyhledávaný šéfkuchař držitel Michelinské hvězdy |
Jan Pípal vyhledávaný šéfkuchař |
Martin Polanecký úspěšný cukrář |
Jan Punčochář vyhledávaný šéfkuchař porotce soutěže Masterchef Česko |
Jiří Roith autor výukového projektu Kulinářské umění |
Filip Sajler vyhledávaný šéfkuchař, |
Lukáš Skála úspěšný cukrář |
Jiří Štift vyhledávaný šéfkuchař |
Platí se za školu, a kým je zřízena?
Školné se neplatí, jsme státní škola. Zřizovatelem je Hlavní město Praha.
Žáci dostávají zdarma jednu sadu pracovního oblečení. Sami si financují pomůcky ke studiu – např. učebnice, sešity.
Jak je škola vybavena?
Škola má velmi dobré podmínky pro vzdělávání žáků v teoretické i praktické výuce. Naší chloubou je moderní Kulinářská učebna a odborné učebny pro výuku všech oborů. Ve všech standardních učebnách je vybavení pro multimediální výuku, všude je připojení na internet včetně Wi-Fi pro žáky. Disponujeme čtyřmi počítačovými učebnami, velkým venkovním sportovním areálem a dvěma tělocvičnami s posilovnou. V hlavní budově je školní kuchyně a jídelna, kavárna a kantýna. Také nabízíme řadu služeb pro žáky ve studijním oddělení s možností zapůjčení knih a učebních materiálů.
Nová kulinářská učebna |
Škola nabízí špičkové zázemí pro různé sporty |
Jak probíhá výuka ve škole?
Ve škole probíhá teoretické vzdělávání podle stálého rozvrhu od 8:00 hodin. Střídá se lichý a sudý týden, kdy se žáci tříletých oborů střídají ve škole a na pracovištích odborného výcviku. Žáci mají volno na oběd, výuka končí nejpozději v 16:00 hodin, ve středu vždy nejdéle v 15:05 hodin a v pátek se učí do 13:20 hodin. Pedagogický sbor je stabilní a tvoří ho kvalifikovaní učitelé včetně zkušených odborníků z gastronomické praxe. Škola je plně připravena na případnou distanční výuku.
Proč si mám vybrat právě vaši školu?
Naše škola je hodnocena jako jedno z nejlepších vzdělávacích zařízení v oboru. Nabízíme kvalitní vzdělání zdarma. Využíváme nejmodernější prostředky pro výuku. V oblasti gastronomie máme více než 100letou tradici. Máme jasný řád a pravidla, uplatňujeme individuální přístup k žákům, zajímáme se o jejich výsledky, pomáháme řešit jejich problémy. Ve škole pracuje školní psycholožka a funguje školní poradenské pracoviště. Klima je přátelské a zaměstnanci vstřícní. Nabízíme Vám plnou podporu a motivaci. Pro všestranný rozvoj každého z Vás připravujeme mnoho odborných i jiných akcí.
|
Žáci se učí podle nejmodernějších trendů - elektronická učebnice pro přípravu pokrmů Kulinářské umění v nové kulinářské učebně. |
Jaké další aktivity škola nabízí?
- Kurzy vedené odborníky z praxe – barmanský, baristický, someliérský, kurzy pro kuchaře nebo cukráře
- Přednášky, semináře, kluby na různá témata – moderní trendy ve studené a teplé kuchyni, nové techniky v umělecké cukrařině nebo zážitkové umění číšníků-barmanů, sportovní a kulturní akce
- Stáže ve špičkových gastronomických provozech
- Při vaší praxi – odborném výcviku máte možnost účastnit se odborných školení a kurzů pořádaných přímo na pracovišti.
- Exkurze – na bio farmách, do vinařství, pivovarů, potravinářských provozů
- Návštěvy gastronomických a uměleckých výstav, muzeí, divadel a kulturních akcí
- Soutěže - školní soutěže jak odborné, tak např. sportovní turnaje, soutěže v různých předmětech
- Připravujeme žáky na celostátní nebo mezinárodní soutěže, ve kterých dosahují vynikající výsledky.
S kým škola spolupracuje?
Škola spolupracuje s mnoha institucemi a firmami z různých oblastí, které podporují školu při její činnosti.
Jaké má škola aktivity za hranicemi ČR?
Spolupracujeme s nejbližšími sousedy – školami v Německu, na Slovensku a v Polsku. Nabízíme zahraniční praxe ve Švýcarsku a v Itálii. Pravidelně se účastníme mezinárodních gastronomických soutěží v Německu a v Itálii. Plánujeme rozvoj dalších aktivit v zahraničí.
Jaká je dopravní dostupnost školy?
Velmi dobrá ze všech částí Prahy i z jejího okolí. Cesta do školy zde
Má škola k dispozici internát nebo domov mládeže?
Škola nemá internát ani domov mládeže, ale můžeme poskytnout kontakty na tato zařízení.
Zajišťuje škola stravování žáků?
Ano, ve vlastní školní jídelně. K dispozici je také kavárna a kantýna. Ve škole je několik automatů na občerstvení.
Máte další otázky? Neváhejte nás kontaktovat na telefonních číslech
274 019 111; 274 019 132; 778 713 385; 602 549 316; 602 549 329; 602 549 326
Těšíme se na Vás, jsme připraveni Vás vzdělávat v překrásném světě zvaném GASTRONOMIE.