Náhradní a opravný termín závěrečných zkoušek - září 2024
Závěrečné zkoušky proběhnou ve dnech:
písemná zkouška 6. září 2024
praktická zkouška 9. - 11. září 2024 dle harmonogramu
ústní zkouška 18. září 2024
Závěrečné zkoušky v oborech vzdělání s výučním listem, tj. oborů 65-51-H/01 Kuchař-číšník, 29-54-H/01 Cukrář
Závěrečná zkouška 2025
Písemná zkouška - 2. 6. 2025
Praktická zkouška 3. – 13. 6. 2025 Proběhne podle jednotného zadání závěrečných zkoušek. O konkrétním termínu a průběhu praktické zkoušky budou žáky informovat učitelé odborného výcviku.
Ústní zkoušky 18. - 20. 6. 2025
Známky v končících třídách budou uzavřeny do 26. 5. 2025.
Pedagogická rada bude 28. 5. 2025.
Slavnostní předání výučních listů 25. června 2025 v Brožíkově síni na Staroměstské radnici.
Závěrečné zkoušky termíny
Řádný termín ve školním roce 2024/2025 |
|
|
proběhne 27. února a 4. března 2025 |
|
2. června 2025 |
|
3. - 13. června 2025 |
|
18. až 20. června 2025 |
Opravné závěrečné zkoušky Prosinec 2024Opravné závěrečné zkoušky Podzim 2022
Více zde: https://www.souukrbu.cz/zaci-a-rodice/organizace-skolniho-roku/ |
|
|
x |
|
2. - 4.prosince 2024 |
|
12. prosince 2024 |
Žáci naší školy konají závěrečnou zkoušku na základě jednotného zadání, které vytváří Národní ústav vzdělávání https://zkouska.cermat.cz/ v rámci projektu „Nová závěrečná zkouška“. Podstatou nové závěrečné zkoušky je jednotné zadání, které se vytváří pro každý obor vzdělání. Na jeho vývoji spolupracují učitelé SOŠ a SOU s odborníky z praxe. Sjednocení požadavků na obsah závěrečné zkoušky zvyšuje srovnatelnost výsledků vzdělávání v učebních oborech a má významný vliv na kvalitu přípravy žáků a jejich dobré uplatnění v praxi. K výučnímu listu získanému na základě jednotných zkoušek budou mít tedy zaměstnavatelé větší důvěru.
Praktická zkouška ŠVP – kuchař
Téma Samostatné odborné práce:
Postup:
1. den - Losování sestavy hlavního pokrumu s vedlejšími pokrmem.
Normování a objednávka surovin.
2. den - Příprava pokrmů.
Prezentace a expedice pokrmů.
Představení samostatné odborné práce včetně komunikace v cizím jazyce
Praktická zkouška ŠVP - číšník
Téma Samostatné odborné práce:
Postup:
1. den - Obsluha v běžném provozu. Dovednost číšníka v běžném provozu.
2.den - Sestavení slavnostní tabule.
Odborná dovednost.
Představení samostatné odborné práce včetně komunikace v iczím jazyce.
Praktická zkouška ŠVP kuchař - číšník
Téma Samostatné odborné práce:
Postup:
1.den - Losování hlavního pokrmu.
Normování a objednávka surovin.
Obsluha v běžném provozu.
2. den - Příprava pokrmů.
Prezentace a expedice pokrmů.
Představení samostatné odborné práce včetně komunikace v cizím jazyce
3.den - Příprava výseče slavnostní tabule.
Odborné dovednosti číšníka
Představení samostatné odborné práce včetně komunikace v cizím jazyce
Praktická zkouška ŠVP cukrář
Téma Samostatné odborné práce:
1. den Losování cukrářského výrobku.
Normování a příprava.
2. den Dohotovení vylosovaného cukrářského výrobku.
Dohotovení slavnostního výrobku - dortu.
Dohotovení specifického výrobku.
Prezentace a obhajoba výrobků.
Prezentace samostatné odborné práce v cizím jazyce.
ÚSTNÍ ZKOUŠKY
Z jednotného zadání vybere ředitel školy pro závěrečnou zkoušku nejméně 25 témat. Struktura témat je jednotná – každé téma obsahuje odbornou otázku podle zaměření a jednu otázku ze světa práce. Žáci si z vybraných témat losují.
Nerozlišuje se důležitost témat, důraz je kladen na uplatnění teoretických poznatků v praxi.
POZOR:
Zkouška musí být konána v pořadí – písemná, praktická a ústní, tzn., že žák, který nepřijde na písemnou část, nemůže dále pokračovat, pokud napíše písemku a nepřijde na praktickou, nemůže dále pokračovat. Je-li řádně omluven, tzn. do 48 hodin písemně, jako omluva jen PN, mimořádné situace - ihned prokonzultovat s vedením školy!!!
Zkoušku pak bude dělat nebo dokončí v září.
Pokud bude přistižen, že si počíná nedovoleným způsobem, může být ze zkoušky vyloučen a komise rozhodne o dalším postupu – pozor na písemkách – ne taháky, odchod na WC se zapisuje a prováděna kontrola i tam, mobilní telefony nejsou povoleny, pouze kalkulačky.
Pokud se žák ke zkoušce nedostaví a neomluví se řádně do 48 hodin, znamená to nedostatečný prospěch.
Když zkoušku neudělá:
Každou část zkoušky může opakovat nejvýše dvakrát.
Tzn., že když propadne, může opakovat podle termínu, který určí komise – obvykle v září, další termín je prosinec.
Příklad: neudělá ústní v červnu, jde znovu v září a zase neudělá, může opakovat ještě v prosinci - jen ústní část. Pokud propadne i v prosinci, tak nemá nárok na nic.
K opakování se musí žák písemně přihlásit. Zkoušku může vykonat max. do pěti let po ukončení studia.
POZOR. Žák může nastoupit na nástavbu pouze, pokud je vyučen, takže když propadne a dělá opravu v září, nemůže nastoupit od 1. září na nástavbu, ale může nastoupit až po složení zkoušek – požádá ředitele školy o pozdější nástup.
POKUD žák propadne u ZZ v červnu, je žákem jen do 30. 6. 2025
Pokud zkoušky udělá, je žákem do data poslední části zkoušky.
Opakovací okruhy k závěrečným zkouškám
- Opakovací okruhy Kuchař
- Opakovací okruhy Číšník
- Opakovací okruhy Kuchař - číšník
- Opakovací okruhy Cukrář
Obsah závěrečné zkoušky
Závěrečná zkouška má tři části:
Součástí praktické zkoušky je zpracování Samostatné odborné práce. Téma Samostatné odborné práce si žáci losují v březnu, samotné zkoušky probíhají v červnu.
Podmínky konání závěrečné zkoušky
Písemná zkouška
Ředitelka školy přidělí žákovi jedno téma vygenerované z databáze CERMATU.
Kuchař
Písemná zkouška obsahuje oblasti, které zahrnují úkoly z Výroby pokrmů, Techniky odbytu včetně sestavení restauračního menu, otázku z Nauky o výživě, Ekonomiky, Profesní etiky, zahrnuta je i oblast organizace práce v provozu včetně hygieny a bezpečnosti práce.
Číšník
Písemná zkouška obsahuje 5 oblastí, které zahrnují úkoly z Techniky odbytu, otázku z Nauky o nápojích a potravinách, Ekonomiky, Profesní etiky, zahrnuta je i oblast organizace práce v provozu včetně hygieny a bezpečnosti práce.
Kuchař - číšník
Cukrář
Písemná zkouška obsahuje 6 oblastí, které zahrnují úkoly z cukrářské technologie, surovin, ze strojů a zařízení, ekonomiky, výpočtu surovinové normy a technologických postupů
Praktická zkouška
Ředitelka školy vybere nejméně jedno ze zpracovaných témat. V případě, že vybere více témat, žáci si konkrétní téma losují. Témata jsou volena tak, aby žáci dostali co nejširší prostor ke konkretizaci vlastních prací a nápadů.
Kuchař
Každé téma obsahuje zhotovení hlavního pokrmu s přílohou, vedlejšího pokrmu, pokrm ze spotřebního koše, zhotovení jednoho teplého pokrmu ze samostatné odborné práce. Dále je zařazena obhajoba samostatné odborné práce včetně komunikace v cizím jazyce.
Číšník
Každé téma obsahuje obsluhu v běžném provozu, dovednost číšníka v běžném provozu, odbornou dovednost číšníka, příprava slavnostní tabule ze Samostatné odborné práce. Dále je zařazena obhajoba Samostatné odborné práce včetně komunikace v cizím jazyce.
Kuchař - číšník
Cukrář
Každé téma obsahuje zhotovení slavnostního dortu losovatelného výrobku, specifického výrobku.
Obhajoba Samostatné odborné práce
Obhajoba samostatné odborné práce je nedílnou součástí praktické části. Žák na jejím základě realizuje úkoly při praktické zkoušce. Může se na ni proto dostatečně připravit, je dán prostor k prokázání kreativity, využití zkušeností z odborného výcviku i z reálného pracovního prostředí, žáci mohou ukázat, zda dovedou propojit získané teoretické znalosti s praktickými dovednostmi.
Ústní zkouška
Z jednotného zadání vybere ředitel školy pro závěrečnou zkoušku nejméně 25 témat. Struktura témat je jednotná – každé téma obsahuje odbornou otázku podle zaměření a jednu otázku ze světa práce. Žáci si z vybraných témat losují.
Nerozlišuje se důležitost témat, důraz je kladen na uplatnění teoretických poznatků v praxi.
Podmínky konání závěrečné zkoušky
Závěrečnou zkoušku může konat žák, který úspěšně ukončil třetí ročník v daném oboru vzdělání.
Pokud je žák u některé části zkoušky neúspěšný, může se přihlásit k jejímu opakování.
Každou část zkoušky může žák opakovat 2x.
Opravné a náhradní termíny zkoušek jsou v září a v prosinci.
Vydávání výučních listů
25. června 2025 Brožíkova síň, Staroměstká radnice